Vantos pirtyje. Paruošimas ir naudojimas

Lietuviškos pirties tradicijos pasižymi gausiu augalų panaudojimu sveikatos stiprinimui. Džiugu pastebėti, kad praėjo tie laikai, kai į pirtį eidavo linksmintis su užstalės dainomis. Išvarginti didelio gyvenimo tempo žmonės pradėjo ieškoti vietos, kur galima pailsėti ir atgauti jėgas. Moterys iš naujo atranda pirtį kaip alternatyvą prabangiems SPA salonams, kuriuose naudojamos dirbtinės odos priežiūros priemonės. Mūsų pirtyje naudojamos tik natūralios, šviežios arba specialiai pirties procedūroms paruoštos augalų priemonės.

Vantos naudojamos ne tik vasarą, bet ir rudenį, žiemą. Suprantama, kad pabudus gamtai mes lengvai pasiruošiam šviežių vantų. O ką daryti kai medžiai lieka be lapų? Tada belieka naudoti pasiruoštas džiovintas vantas. Tokias vantas pradedame ruošti nuo Rasų ir atsargas kaupiame iki Žolinės. Išimtis taikoma tik ąžuolo vantoms, kurios šviežios ruošiamos dar ir visą rugsėjo mėnesį. Ąžuolo vanta, tikriausiai paskutinė žalia vanta, kurią galime atsineštinį pirtį rugsėjo mėnesio pabaigoje….

Pirtyje naudojamas natūralias augalų vantas galima suskirstyti į kelias kategorijas pagal skirtingus kriterijus.

Pagal tai iš kokių augalų paruoštos vantos, skirstome į:

• lapuočių vantas,
  • spygliuočių vantas,
  • žolynų vantas.

Pagal panaudojimo paskirtį galime išskirti vantas, kurios bus naudojamos vanojimui arba tiesiog maloniems kvapams sukurti, aromatizavimui.

Lapuočių vantos

Tačiau populiariausia vanta išlieka beržinė vanta. Ji teigiamai veikia visą žmogaus organizmą. Pirmiausiai beržas žvalina, gerina nuotaiką, padeda kovoti su depresija, puikiai valo odą, atpalaiduoja raumenis, skatina žaizdų gijimą, mažina sąnarių skausmus. Pastebėtas teigiamas poveikis limfos sistemai. Geriau ventiliuojami plaučiai, išplečiami smulkūs bronchai. Beržo lapų antpilas puikiai tinka plaukų priežiūrai, juo vertėtų skalauti plaukus po pirties.

Ąžuolinė vanta labiausiai tinka žmonėms su riebia oda. Naudojant šią vantą oda tampa elastingesnė, matinė. Pasižymi sutraukiančiu poveikiu. Puikiai veikia nervų sistemą, ramina ir šalina stresą. Ji padeda kovoti su aukštu kraujospūdžiu. Rekomenduojama esant venų problemoms, varikozei. Jeigu kojos labai prakaituoja, taip pat tikslinga naudoti ąžuolinę vantą.
Liepų vanta, nuo seno vadinama moterų vanta. Ji mažina galvos skausmus, ramina, mažina temperatūrą, išplečia bronchus. Turi teigiamą poveikį inkstams, skatina šlapimo išsiskyrimą. Šviesina odą.

Aridas riša vantas

Drebulinės vantos labai gležnos, jas sunku paruošti ir naudoti pirtyje, Tačiau jos padeda sergantiems podagra, odos ligomis, gydo žaizdas.

Spygliuočių vantos

Populiariausia spygliuočių vanta yra kadaginė. Tai lengviausiai pasiekiama vanta nes kadagys plačiai paplitęs Lietuvos miškuose. Kadagys pasižymi stipriu energetiniu poveikiu. Todėl padeda prie nervinių susirgimų. Kadagio vanta išskiria daug fitoncidų todėl yra geras antiseptikas, puikiai tinka siaučiant peršalimo ligoms. Palikus kadagio vantą pirtyje, ilgam išlieka malonus aromatas.

Be kadagio vantų jau eilę metų mūsų pirtyse naudojamos kėnio vantos. Dažniausiai tai atvežtos iš Rusijos vantos nes mūsų kraštuose augantis kėnis neturi tokio ryškaus kvapo, dėl kurio jis ir tapo labai populiarus.

Žolių vantos

Be medžio vantų pirtyje naudojamos ir žolių vantos. Su jomis nevanojame, bet jas naudojame kompresams, odos šveitimui, aromaterapijai. Tokias vantas galima paruošti praktiškai iš bet kokios žolės. Tačiau išskirtinę vietą tarp šių vantų užima pelyno vanta. Tai labai stipriu dezinfekuojančiu poveikiu pasižyminti vanta. Šios vantos poveikis labai platus, tačiau būtina atsiminti, kad jos reikėtų vengti nėščiosioms ir alergiškiems žmonėms.

Vantų paruošimas

Kad pirtis būtų naudinga sveikatai, reikia mokėti teisingai paruošti vantą. Svarbiausia reikia atsiminti, kad šviežios, prieš pirtį surištos vantos niekada nėra plaunamos, merkiamos į šaltą ar karštą vandenį ar dar kaip nors kitaip apdorojamos. Jų unikalumas tame, kad jos naudojamos tiesiog tokios kokios yra. Aišku tai negalioja spygliuočių vantoms. Jas būtina nuplikyti verdančiu vandeniu ir stipriai daužant suminkštinti spyglius. Tada su spygliuočio vanta galima ne tik braukyti kūną, bet ir vanoti.

Išskirtinio dėmesio reikalauja džiovintų vantų paruošimas. Geriausiai vantas pradėti ruošti tada, kai pradedate ruoštis eiti į pirtį. Taigi jas reikia užmerkti į vėsų vandenį, su kotais ne vien tik tą dalį su lapais, ir taip palaikyti nuo 3 iki 4 valandų. Vanta atsigauna, lapai pasidaro sodriai žali ir nesunkūs, kaip kad būna, kai vanta yra plikoma. Po to užtenka išimti vantą iš vandens, nupurtyti vandenį ir tuo pačiu silpniau besilaikančius lapus ir neštis į garinę. Nebūtina taip paruoštos vantos plikyti verdančiu vandeniu. Nebent norite pasigaminti beržo lapų ištrauką.

Atkreipkite dėmesį į tai, kad vanduo kuriame buvo ruošiamos vantos yra naudojamas visos pirties eigoje: juo skalaujam plaukus, plauname veidą, nupilame visą kūną.

Jeigu nėra galimybės džiovintos vantos ilgesnį laiką išmirkyti vėsiam vandenyje, galite išbandyti ir kitą būdą. Tam reikia vantą pamerkti į šaltą vandenį 5-10 min. po to įmerkti į karštą vandenį, palaikyti iki 5 minučių ir ištraukus vantas padėti į indą, kurį būtų galima uždengti. Taip vantas reikia palaikyti bent 15-20 minučių.

Tinkamai paruoštos vantos jus džiugins lanksčiomis šakelėmis, minkštais lapais ir nepakartojamu aromatu. Juk kvapą išskiria ne tik lapai, bet ir augalo žievė.

Reikia paminėti ir rečiau naudojamą, bet išskirtinio dėmesio sulaukusį vantų saugojimo būdą – vantų šaldymą. Šaldymas mažiau populiarus nes reikalauja išskirtinių sąlygų ir yra pakankamai brangus. Juk reikia didelio šaldiklio, kad žiemą pirtyje mėgautis šviežių vantų kvapais….  Šaldymui renkamos šviežios vantos. Tą pačią dieną vantos yra tampriai suvyniojamos į plėvelę ir užšaldomos. Tokių vantų paruošimas pirties malonumams yra iškirtinai paprastas. Užtenka vantą išimti iš šaldiklio, leisti sušilti, išvynioti ir …. ji paruošta. Tokios vantos pasižymi visomis šviežių vantų savybėmis, o kvapas būna dar intensyvesnis nei džiovintų. Norintiems mėgautis išskirtiniais aromatais rekomenduoju užsišaldyti 10-15 ievos vantų ir Jūsų šeimos pirtis tikrai bus nepakartojama.

Dėmesio!  Panaudotą vantą būtina nuplauti bėgančiu vandeniu, o jeigu jo nėra praskalauti ežere ar upėje, nupurtyti vandens perteklių ir vantą padėti, vėsioje vietoje. Jokiu būdu negalima vantos palikti garinėje, ar po naudojimo patalpinti į kibirą su vandeniu. Taip vantą sugadinsite, ji taps sunki ir ištižusi, netinkama vanoti. O vanduo kubile taps nešvarus nes jame liks visas prakaitas sukauptas ant vantos lapų.

Straipsnis publikuotas žurnale „Mano sodyba”