Šeimos pirties diena 2023. Pakvieskite į pirtį tuos, kas joje dar nebuvo!

Prieš trejus metus lietuviškos pirties entuziastų pradėta Šeimos pirties dienos iniciatyva sėkmingai gyvuoja ir šiemet, grįžta su nauja idėja – raginimu pakviesti į pirtį žmogų, kuris joje nebuvęs.

Šeimos pirties dienos idėja

Šeimos pirties dieną kviečiame švęsti pirmą šeštadienį po rudens lygiadienio (rugsėjo 22 d.). Kodėl pasirinkta būtent ta diena? Visų pirma todėl, kad kiekvienas didesnis gamtos, astronominis virsmas paprastai siejamas su šventėmis: pvz., Velykos, Rasos, Kalėdos. Tuo tarpu rudens lygiadienio virsmas neturi išlikusios ryškesnės su juo siejamos šventės. Tačiau pabaigus didelius darbus, prieš kiekvieną šventę buvo įprasta eiti į pirtį. Pirtis dažniausiai buvo kuriama šeštadienio vakare, jos šilumos užtekdavo visiems: vyrams ir moterims, vaikams ir senukams, neatsisakoma priimti ir užklydusį keleivį. Laikas jaukiam susibūrimui pirtyje tinkamas dar ir todėl, kad tuo metu jau natūraliai norisi šilumos. Sakoma, jog kai baigiasi aktyvusis metas ir vis daugiau laiko praleidžiame namuose, „ugnis grįžta namo“. Baigiasi šiltos vasaros dienos, vasariški darbai ir pramogos, vis daugiau laiko praleidžiame su šeima, artimaisiais.

Šią dieną kviečiame visus, kas turi tokią galimybę, kūrenti pirtį (savo asmeninę ar nuomojamą) ir pakviesti į ją savo šeimą, artimiausius žmones. Šios šventės esmė – pabūti su savais, savame rate, padėkoti, pasidžiaugti, padaryti vienas kitam ką nors gero ir malonaus.

Drauge tai yra ir priminimas, jog pirčių lankymo tradicija, 2019 metais įtraukta į nacionalinį Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą, yra svarbi mūsų identiteto dalis, kurią svarbu palaikyti, skatinti ir puoselėt, įtraukiant į ją kuo daugiau žmonių.

Šeimos pirties diena 2023

Šiais metais Šeimos pirties diena – rugsėjo 23 d. Džiugu, kad idėją palaiko ir jos sklaidos imasi vis daugiau organizacijų: Profesionalių pirtininkų asociacija, Lietuviškos pirties akademija, Lietuviškos pirties bičiulių draugija, TV laida „Vantos lapas“, pirties mėgėjų klubai, kaimo turizmo sodybos, viešosios bei privačios pirtys. Kad paskatintų į šią smagią šventę įsitraukti kuo daugiau žmonių, idėjos iniciatoriai nutarė kasmet skelbti vis kitą metų temą.

Metų tema – „Pirmąkart pirtyje“

Pirtį mėgsta ir į ją eina vis daugiau žmonių. Tačiau yra ir tokių, kurie joje nesilanko. Priežasčių gali būti pačių įvairiausių, pradedant tuo, kad tiesiog žmogus neturi pirties ir nežino, kur ją rasti, o jei žino, tai nedrąsu pradėti, baigiant kažkada buvusiomis nemaloniomis patirtimis, įsitikinimais ar baimėmis, jog, pvz., bus karšta, pakenks sveikatai ir pan. Ši diena – gera proga paskatinti ir pakviesti savo šeimos narius, draugus ar pažįstamus drauge išbandyti sveikos pirties malonumus. Galbūt turite savo ar mėgstamą nuomojamą pirtį, kurioje lankotės, ir vis neprisiruošiate į ją pakviesti savo artimųjų? Pakvieskite! O jei visi draugai ir pažįstami į pirtį jau seniai pakviesti, tiesiog raginame šią diena išbandyti ką nors naujo ir nepatirto – kad būtų naujų įspūdžių bei patirčių!

Šeimos pirties renginiai

Šios dienos esmė – eiti į savo (ar savo mėgstamą) pirtį su artimaisiais. Kad jus paskatintų, paragintų, motyvuotų ir palaikytų, pirtininkai kvies į teorinius ir praktinius mokymus, vaizdo konferencijas, dalinsis patarimais bei idėjomis.

Rugsėjo 23 d. džiaugtis šiluma kvies prie šios iniciatyvos besijungiančios pirtys, programas siūlys profesionalūs pirtininkai.

Tiems, kas pirmą kartą apsilankė (arba pakvietė apsilankyti) pirtyje, skelbsime konkursus, kuriuose galėsite laimėti įvairių prizų – nuo apsilankymo pirtyje ar mokymų iki suvenyrų, vantų, pirties kosmetikos bei kitų priemonių jūsų pirties malonumams.

Informacijos apie renginius ieškokite:

Kelios idėjos, Šeimos pirties dienai:

• Nėra namų be dūmų… Prieš pirtį buvo įprasta susitaikyti, pamiršti senas skriaudas ir klaidas. Puiki proga tai padaryti!
  • Prisiminkite tuos artimuosius, kurie jau išėjo – jums priimtinu būdu palinkėdami jiems ramybės.
  • Papuoškite pirties erdvę – juk šį kartą joje bus patys brangiausi jums žmonės.
  • Jei įmanoma, pirties vaišėms ir procedūroms pasistenkite naudoti tai, kas jūsų pačių užauginta, surinkta, pagaminta.
  • Po pirties įprasta apsirengti švariais drabužiais, tačiau bus labai gerai, jei pasistengsite, jog nors maža smulkmena būtų nauja, pirmąkart dėvima (pvz., naujos kojinės ar plaukų segtukas).
  • Po pirties raskite laiko bendram pabuvimui, vakarienei.

Iniciatyvą palaiko:

• Profesionalių pirtininkų asociacija
  • Lietuviškos pirties akademija
  • Lietuviškos pirties bičiulių draugija
  • TV laida „Vantos lapas“

Kartu šventę švęs: